Al sinds dag één werken we bij PULS heel graag met houten constructies. Vooral het bouwen van vlonders doen wij veelvuldig. Zoals bij vrijwel al onze bouwkundige constructies is Bram ook bij het bouwen van vlonders helemaal zijn element. Zijn oog voor perfectie in combinatie met zijn technisch inzicht zorgen ervoor dat we in vrijwel elke (dak)tuin een mooie vlonder kunnen maken.
Mensen vinden een vlonder vaak mooi, maar zijn bang voor veel onderhoud of dat het glad wordt. Dat hoeft echter niet zo te zijn, maar een paar zaken zijn dan heel erg belangrijk.
Een van de belangrijkste keuzes is de juiste houtsoort. Wij werken altijd met heel hoogwaardige hardhoutsoorten zoals Afrikaans Padoek of Ipé. Beide houtsoorten hebben duurzaamheidsklasse 1, met een hele mooie grijs/zilver-verkleuring. Deze houtsoorten zijn erg stabiel, wat betekent dat ze nauwelijks werken. Hierdoor blijft de vlonder mooi strak én recht. Per project stemmen we met u en de tuinarchitect de juiste houtsoort af. In sommige gevallen is een thermische gemodificeerde houtsoort of bamboe ook een goede oplossing. Maar u kunt ook denken aan Sapeli Mahonie, Afrormosia of Cumaru.
Houtsoorten met een mindere duurzaamheidsklasse of minder stabiele eigenschappen gaan sneller werken. Hierdoor trekken planken krom en gaan ze scheuren, waardoor snel vervanging nodig is. Wij werken dan ook uitsluitend met de juiste houtsoorten.
We monteren al onze vlonders blind; zo zijn er nergens schroeven zichtbaar. Hiervoor zijn verschillende methodes, zoals clips aan de zijkanten van de planken, B-Fix of met clips aan de onderzijde van de planken. Indien mogelijk prefabriceren we de vlonders in onze werkplaats. Op basis van een werktekening doen we de voormontage van de vlonders in de werkplaats. Dit resulteert in een tijdsbesparing op de werkplek, wat bij sommige projecten noodzakelijk is.
Wij behandelen onze vlonders nooit met olie of iets dergelijks. Het is een bewuste keuze om de vlonders op een natuurlijke manier te laten vergrijzen. De houtsoorten Padoek en Ipé staan bekend om hun prachtige grijs verkleuring. Padoek is bij aanleg felrood van kleur, dit verdwijnt meestal al binnen enkele weken.
Wij raden altijd aan om gladgeschaafde planken te gebruiken. Enerzijds omdat dit de meest luxe uitstraling geeft, anderzijds omdat wij ervan overtuigd zijn dat deze planken minder glad worden. Vaak wordt gedacht dat de groeven op de planken zorgen voor grip, onze ervaring is juist het tegenovergestelde. In de groeven blijft water langer staan waardoor de planken sneller groen én dus glad worden. Op vlakke planken blijft nauwelijks water staan, en dus hebben algen minder kans om te groeien.
Indien de juiste houtsoort op de juiste wijze wordt gemonteerd, vergt de vlonder weinig onderhoud. Wij raden aan om in de herfst- en winterperiode de vlonder schoon te houden met een bezem of bladblazer. Juist door je vlonder goed schoon te houden voorkom je dat hij groen wordt. Komt er toch groene aanslag op je vlonder? Boen de vlonder dan met een harde bezem en heet water, of spuit de vlonder af met een natuurvriendelijk reinigingsproduct zoals Biomos. Gebruik nooit de hogedrukreiniger! Een hogedrukreiniger tast de toplaag van het hout aan, dit maakt het hout poreus en vervolgens nog sneller groen.